Ziua semintelor certificate

AISR in parteneriat cu ISTIS si APPR a organizat la la CTS Negresti-Jud. Vaslui, in data de 12 iulie “Ziua semintelor certificate”. Presa locala a mediatizat evenimentul in ziare, astfel incat multi fermieri au sosit la manifestare fiind deosebit de interesati de tematica acestui simpozion.

La eveniment au participat peste 110 de fermieri din toata Moldova.

IMG_6343.JPG

Au fost prezenti reprezentanti ai Comisiei de Agricultura din senatul Romaniei, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Inspectoratul de stat pentru controlul si calitatea semintelor, Laboratoarele de certificare a semintelor, Academia Oamenilor de Stiinta din Romania, reprezentanti ai ISTIS si APPR, reprezentanti ai mass media care au luat legatura cu fermierii prezenti. La manifestare au luat parte si oficiali locali şi judeţeni, Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Vasile Voicu, primarul oraşului Negreşti, parlamentari-senator Doina Silistru. De asemenea, la eveniment au mai participat reprezenanţi ai ROMAPIS.

Evenimentul a fost intiat de AISR (Alianta Industriei Semintelor din Romania) care actioneaza in sprijinul constientizarii fermierilor de peste trei ani, incercand sa demonstreze importanta utilizarii semintelor certificate in obtinerea de profit.

Alexandru Bran, directorul Centrul de Testare a Seminţelor Negreşti a mediat prezentarile si discutiile pe tot parcursul zilei atat in sala, cat si in teren.

dsc_0691.jpg

Au fost facute prezentari in-door de catre toti partenerii:

1.Samanta certificata, rezultat al noilor creatii varietale si al testarii- Mihai Popescu Director Executiv ISTIS

2.Beneficiile utilizarii semintelor certificate- Antonia Ivascu, Director Executiv AISR

3.Semintele certificate, investitie si asigurare pentru fermieri- Alina Cretu,

Director executiv APPR

4. Interdependenta dintre agricultura si apicultura in conditiile din Romania Costantin Dobrescu, Vicepresedinte al asociatiei ROMAPIS.

La eveniment a participat ca invitat special al AISR si Mecanica Ceahlau, care a prezentat noul model de deflector, care va fi omologat in curand pentru protejarea culturilor in timpul tratamentelor.

IMG_6286.JPG

Deschiderea evenimentului i-a revenit domnului Alexandru Bran, directorul Centrul de Testare a Seminţelor Negreşti care a spus că în judeţul Vaslui există suprafeţe însemnate cultivate cu cereale,în special grâu,ovăz şi porumb.

Trebuie să vă precizez că în județ se cultivă anual 176.000 hectare cu cereale, din care 350.000 ha cu porumb, 150.000 ha cu grâu şi 4.000 hectare cu ovăz.
De pe suprafața cultivată, producția obținută depășește cererea din județ și, anual, fermierii exportă cereale în alte județe ale țării sau peste hotare. Centrul de Testare a Seminţelor Negreşti este o locaţie etalon în domeniul agricol,fiind caracterizat de o mare încărcătură a câmpurilor experimentale.Din acest punct de vedere avem o infrastructură foarte bună și administrăm 70 de hectare de teren agricol, din care 20 de hectare sunt câmpuri experimentale”, a precizat Alexandru Bran, gazda evenimentului.

În continuare, Mihai Popescu, directorul general al Institutului de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor(ISTIS) a subliniat faptul că sămânţa certificată este rezultatul testării noilor creaţii varietale.

Înregistrarea soiurilor se bazează pe rezultatele examinărilor oficiale, în special teste de câmp, acoperind un număr mare de caracteristici prin care soiul este descris. Testarea în câmp constă în două teste care stabilesc distinctivitatea, uniformitatea şi stabilitatea soiului -testul DUS şi, pentru speciile de culturi de câmp, valoarea agronomică şi de utilizare -testul VAU. Caracterizarea unui soi este completată cu analize de calitate realizate în laboratoarele proprii.

Un soi supus testării pentru înregistrare este studiat timp de 2-3 ani, în funcţie de specie, în cele 24 de centre, care reprezintă întreaga diversitate de condiţii de climă şi sol ale României.Astfel,se studiază anual peste 3560 de soiuri, iar la fiecare soi sunt observate, măsurate, analizate în laboratoare peste 80 de caracteristici, care sunt analizate la centru IT al institutului în concordanţă cu datele de la celelalte instituţii similare din Uniunea Europeană.Trebuie să precizez că ISTIS este singura verigă de legătură între institutele de cercetare, unde sunt create noile soiuri de plante şi producătorii de sămânţă, respectiv cultivatorii români”,a spus Mihai Popescu. Au fost prezenti la manifestare sefi de centre de testare de la 10 unitati ale ISTIS, precum si responsabili de programe in cadrul institutului.

dsc_0711.jpg

Antonia Ivaşcu, directorul executiv al Alianţei Industriei Seminţelor din România, a subliniat rolul alianţei de sprijinire a agriculturii prin promovarea şi susţinerea utilizării seminţelor certificate de către agricultori, în scopul creşterii producţiei agricole în România.

In premiera in Romania, AISR, o asociatie profesionala, a avut initiativa de a organiza un eveniment impreuna cu o institutie a statului, respectiv a MADR. Sensul acestei intalniri se sprijina pe ideea ca AISR incearca de dezvolte colaborarea intre companiile membre, care au gentica de top, institutul care se ocupa de testarea acestor soiuri si hibrizi noi, APPR care observa comportarea in conditi de productie a acestora si nu in ultimul rand, cu Fermierii, care sunt cei care beneficiaza de rezultatele muncii de ameliorare.

Infiintata in anul 2012, AISR este o asociatie profesionala, non-profit, neguvernamentala, infiintata in scopul sustinerii agriculturii.

Directorul executiv al AISR i-a sfătuit pe fermieri să folosească sămânţă certificată şi nu una de slabă calitate din hambar (samanta salvata). S-a sublinat importanţa realizării de parteneriate în atingerea obiectivelor comune în folosul competitivităţii agriculturii din ţara noastră,spre exemplu, Protocolul de colaborare încheiat dintre AISR şi ROMAPIS. Deosebit de important este faptul ca la AISR a aderat ca membru onorific în cadrul Alianţei,  INCDA Fundulea, cel mai important institut de cercetari agricole din Romania.

Antonia Ivaşcu, a rezentat primcipalele obiective ale asociatiei si anume:

·         Susţinerea dezvoltării sectorului de seminţe certificate în țara noastră

·         Apărarea drepturilor membrilor privind proprietatea intelectuală specifică pe teritoriul României prin recunoaşterea brevetelor şi varietăţilor de seminţe

In ceace priveste importanta semintei, Directorul executiv al AISR a reamintit fermierilor faptul ca sămânța este prima verigă a lanțului agricol, in fapt punctul de plecare al lanțului alimentar. Sămânța transmite produsului recoltat calități nutritive, iar semințele hibrizilor ameliorați raspund nevoilor consumatorilor, dar și agricultorilor și crescătorilor de animale. Sămânța certificata stă la baza unei producții mai mari, stabile și mai predictibile, iar prin utilizarea bunelor practici agricole, ce implică și folosirea semințelor certificate se respectă mediul inconjurător, atât de important pentru populatie.

Sămânța este prima verigă a lanțului agricol şi punctul de plecare al lanțului alimentar transmiţând produsului recoltat calități nutritive respectiv producții mari, stabile și predictibile. Anul trecut, 79% din sămânţa folosită la porumb în ţara noastră a fost certificată. Sămânţă necertificată se mai foloseşte doar în fermele mici, de până la 2-3 hectare. Asociaţia noastră a făcut o campanie importantă în toate judeţele ţării,prin care i-a îndemnat pe fermieri să utilizeze doar sămânţă certificatã. Există din nefericire grupări infracționale care produc ilegal și contrafac semințe în zone cu activitate agricolă puternică. Contrafacerea de semințe este în fapt o concurență neloaială din cauza prețului mult mai mic, ceea ce ar trebui să dea de gândit fermierilor. Prin utilizarea semințelor contrafăcute apare riscul pierderii culturii şi al efectului negativ asupra consumatorului. S-a atras atentia in mod deosebit asupra persoanelor care contrafac seminţe, iar acestea nu au nimic în comun cu sămânţa bună, iar comercianţii  păcălesc oamenii”, subliniat  Antonia Ivaşcu.

IMG_6198.JPG

Directorul executiv al AISR a accentuat faptul ca, contrafacerea de semințe este in fapt o concurenț ă neloaială din cauza prețului mult mai mic, fapt pe care fermierii trebuie să-l ințeleagă cat se poate de bine. Grupări infracționale au ca “obiect de activitate” producerea ilegală și contrafacerea  semințelor in zonele cu activitate agricolă puternică. Fermierul trebuie sa realizeze ca prin utilizarea semințelor contrafăcute apare riscul pierderii culturii, al efectului negativ asupra consumatorului și contaminarea mediului inconjurător, iar de multe ori apar și costuri suplimentare pentru distrugerea culturii și eliminarea efectului, eventual chiar re-insamântare. Cand cumpara saminta fermierii trebuie sa fie atenti ca aceasta să fie in saci originali, sigilați si etichetați, deoarece sămânța contrafăcută nu corespunde indicilor cantitativi și calitativi pentru semănat.

Antonia Ivaşcu, directorul executiv al Alianţei Industriei Seminţelor din România a aratat ca semințele certificate, originale, sunt însoțite întotdeauna de un „Document de calitate și conformitate al furnizorului”, sunt în prealabil analizate și verificate de Inspectoratele pentru Controlul Calității Semințelor din teritoriu, care aparțin Ministerului Agriculturii și  Dezvoltării Rurale, iar marfa este întotdeauna însoțită de certificat de conformitate a calității. Producătorii de semințe testează in rețeaua națională a Institutului de Stat pentru Testarea si Inregistrarea Soiurilor, garantand astfel utilizarea semințelor de calitate, în condiții de siguranță, conform bunelor practici agricole, sprijinind agricultura durabilă.  Sacii originali sunt sigilati si etichetati si au elemente de siguranta (holograma originala) si o singura cusatura pe sac. Se mentioneaza faptul ca exista cateva elemente definitorii care fac diferenta între original si contrafacere la care cumparatorii trebuie sa fie extreme de atenti, si anume faptul ca etichetele originale nu se rup usor, sunt tiparite profesional.  Fiecare sac are numar de ordine, numar de lot care pot fi verificate la companiile producatoare în cazul în care apar dubii. Si nu in ultimul rand trebuie acodata o atentie sporita  atenție furnizorului de sământă.

Prezentă la evenimentul de la Negreşti Alina Creţu, directorul Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România, a precizat că la această manifestare au venit şi fermieri din judeţele Ialomiţa, Giurgiu, Brăila şi Teleorman interesaţi de ceea ce se întâmplă aici la Centrul de Testare a Seminţelor Negreşti.

Scopul asociației noastre, înființată în 2012, a fost să testeze într-o rețea proprie independentă

hibrizii de porumb, în completare la ce realizează Institutul de Stat pentru Testarea și Înregistrarea Soiurilor (ISTIS).Pornind de la această premisă am creat în toată ţara mai multe locaţii de testare a seminţei de porumb.De altfel, am găsit înţelegere la Centrul de la Negreşti unde avem un câmp experimental cu porumb. Institutul testează în primul rând în scop de a înregistra soiuri și hibrizi în România. Noi ne dorim să testăm hibrizii comerciali din România, în rețeaua noastră. Primii pași au fost făcuți în urmă cu patru ani, când membrii fondatori APPR au hotărât să testeze peste 100 de hibrizi care se comercializau în România și au stabilit locații de testare în sudul țării. România are cea mai mare suprafață de porumb din Europa, prin genetica nouă utilizată an de an se pot obține 100 kg/an în plus, un lucru dovedit. Diferențele de potențial între hibrizii vechi cu genetică învechită care nu au mai fost testați și retestați pot fi și mai mari de 100 kg.În prezent, membrii APPR lucrează circa 200.000 hectare în mai multe județe din țară ”, a spus Alina Creţu.

ROMAPIS, prin d-l Dobrescu,Vicepresedintele asociatiei, a facut  o scurta prezentare, intitulata: “Interdependenta dintre agricultura si apicultura in conditiile din Romania”, care a avut loc la finalul prezentarilor, inainte de iesirea in teren.

S-a mentionat faptul ca polenizarea cu albine este esentială pentru: pomicultură, legumicultură, culturile oleaginoase, dar mai ales pentru plante aromatice. Principalele culesuri apicole

pe teritoriul României se realizeaza la rapita, salcam, floarea soarelui si tei.Practic apicultura urmeaza agricultura, iar din acest motiv este obligatoriu ca cele doua ramuri sa colaboreze cat mai bine, sa-si comunice problemele si sa gaseasca solutii utile de punere in practica a celor mai bine metode de polenizare.

IMG_6311.JPG

Senatorul Doina Silistru un reputat cercetător în domeniul ameliorarii plantelor agricole (specii de pajisti), a salutat invitaţii veniţi la Negreşti din postura de gazdă spunându-le participanţilor despre rolul domniei sale în menţinerea în funcţiune a Centrul de Testare a Seminţelor Negreşti. „Cei care au vrut să-l desfiinţeze îşi vor da seama că nu m-am zbătut degeaba. Este important să ştiţi că în judeţul Vaslui se întâmplă şi lucruri bune, că cei din agricultură pun tot sufletul în ceea ce fac cu profesionalism. Am lucrat bine cu cei de la Ministerul Agriculturii, am armonizat legislaţia din domeniu cu cea europeană. Un pas mare făcut în domeniu a fost scoaterea brevetării soiurilor de seminţe de la OSIM şi trecerea misiunii la Institutul de Testare şi Înregistrare a Seminţelor. Acest lucru este benefic, deoarece sumele importante achitate drept taxe pentru aceste atestări rămân în sectorul agricol.Sfătuiesc agricultorii să-mi prezinte problemele cu care se confruntă în realitate. Eu, ca cercetător, înteleg importanţa seminţei certificate în realizarea unor producţii de calitate şi superioare. Ca preşedinte al Comisiei de Agricultură din Senatul României, sunt oricând deschisã să purtăm discuţii cu asociaţiile de fermieri ”, a spus parlamentarul Doina Silistru.

Din partea Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania a luat cuvantul Academician Dan Schiopu care a apreciat evenimentul si invitat companiile sa-si prezinte rezultatele stiintifice in Analele AOSR.

IMG_6300.JPG

Din partea Ministerului Agriculturii si Dezvotarii Rurale a participat la eveniment D-na Elena Tatomir, Director General Politici Agricole, care a evidentiat manifestarea ca una deosebita pentru fermieri, prin faptul ca au avut loc prezentari interesante, dar si vizita in camp pentru a demonstra fermierilor importanta cultivarii semintelor certificate. Directorul General a raspuns si la mai multe intrebari adresate de fermieri legate de subventii si alte probleme ale agriculturii.

Au mai luat cuvantul autoritatile locale care s-au declarat deosebit de onorate de organizarea unui astfel de eveniment la CTS Negresti.

Inaintea vizitei in camp, participantii prezenţi la eveniment au putut sta de vorba cu reprezenaţii de la Mecanica Ceahlau care, le-au prezentat fermierilor un nou prototip de deflector produs local pentru echiparea semanatorilor pneumatice cu vaccum folosit la cultura de porumb şi floarea soarelui în cazul utilizării seminţelor tratate. Acest dispozitiv este recomandat a fi utilizat atunci cand se seamnă seminţe de porumb şi floarea soarelui tratate cu produse pentru protecţia plantelor.

A urmat o vizita in teren in cadrul careia le-au fost demonstrate fermierilor diferentele de productie dintre loturile cu seminte certificate, apartinand tuturor membrilor AISR si cele  asa numite “din hambar” sau “samanta salvata”.

In teren au luat cuvantul Arnauld Perrein, Presedintele APPR si Nicolae Sitaru, vicepresedinte LAPAR, care au particiapt la eveniment si care au transmis fermierilor mesajul că numai folosirea semințelor certificate, poate dezvolta o agricultură performantă. Totodată, fermierii au conştientizat că a sosit timpul să-se unească în diferite asociații, pentru a avea producții de calitate, dar și un cuvânt de spus pe piața cerealelor. Numai astfel România poate juca un rol important în Europa în domeniul agricol, a spus Arnauld Perrein.

Andrei Marutescu, Presedintele AISR, a prezentat loturile demonstrative prin care AISR a dovedit inca odata ca materialul genetic și calitatea semințelor obținute printr-o inovare responsabilă și colaborativă reprezintă baza succesului în realizarea producțiilor agricole ridicate.

IMG_6367.JPG
 

Toate companiile membre AISR (Bayer, Caussade, Euralis, Fundulea, KWS, Limagrain, Maisadour, Monsanto, Pioneer, Procera, RAGT, Syngenta) au fost reprezentate la eveniment cu loturi de porumb cu hibrizi specfici zonei si materiale de promovare a semintelor certificate.

Prin participarea in numar mare a fermierilor zonali, a reprezentantilor companiilor din industria de seminte, dar si a presei si autoritatilor, evenimentul s-a dovedit unul de succes.

© Copyright 2013, Alianţa Industriei Seminţelor din România. All rights reserved.