Workshop - "Proprietatea intelectuala la soiurile de plante"

Alianța Industriei Semințelor din România, împreună cu Asociația Europeană de Semințe a organizat in data de 18 februarie seminarul intitulat "Proprietatea intelectuală la soiurile de plante”

În cadrul evenimentului au fost prezentate reglementările actuale privind dreptul la proprietatea intelectuală, sămânță de fermă, colectarea redeventelor.

Directorul executiv al AISR a deschis lucrarile workshopului, prezentand cateva puncte de vedere si mentionand ca amelioratorii sunt cei care prin inovatiile lor, impulsioneaza agricultura.

DSC_0003.JPG

Ca ameliorator de profesie, D-na Ivascu Antonia saluta aceasta intiativa, pe care spera ca AISR sa o duca cat mai departe.

Dintre obiectivele strategice pe care AISR si le-a propus inca de la infiintare pentru acest domeniu pentru viitor sunt:

·         Armonizarea legislatiei nationale din domeniul proprietatii intelectuale cu normele de drept comunitar si cu prevederile acordurilor internationale la care România este parte;

·         Îmbunatatirea aplicarii în România a legislatiei din domeniul proprietatii intelectuale la soiurile de plante;

·         Realizarea unei cooperari transparente între asociatii, companii, institutii si organismele nationale implicate în asigurarea protectiei proprietatii intelectuale;

·         Sensibilizarea, educarea si constientizarea publicului cu privire la domeniul si importanta drepturilor de proprietate intelectuala.

DSC_0014.JPG

In continuare a luat cuvintul D-na Maria Cirja, Presedintele in functie al AISR.

In luarea sa de cuvint, se arata ca ameliorarea vegetală inovatoare este o activitate costisitoare, care cere timp, în care amelioratorii investesc un procent considerabil din cifra de afaceri pe care o realizează, pentru crearea de soiuri si hibrizi noi. Amelioratorii din sectorul public și privat sunt obligați să găsească o cale prin care să își refinanțeze aceste cheltuieli. Atât interesul de întreprinzător al amelioratorului, cât și interesul publicului larg necesită un cadru adecvat, care să îi asigure amelioratorului rentabilitatea capitalului investit, în urma realizării sale.

DSC_0026.JPG

Drepturile de proprietate intelectuală (IP) constituie mijlocul prin care se creează un asemenea cadru.

Activitatea amelioratorilor europeni se sprijina pe sistemul de proprietate intelectuală sui-generis al drepturilor amelioratorilor de plante (PBR), bazat pe Convenția UPOV, care oferă o protecție a dreptului de proprietate intelectuala eficientă pentru soiurile si  hibrizii noi și este special concepută pentru necesitățile și natura specifică acestui sector.

DSC_0033.JPG

Pe lângă drepturile amelioratorilor, în sectorul european al ameliorării semințelor și plantelor, un rol din ce în ce mai important este jucat de brevete.

Sistemul drepturilor amelioratorilor de plante, care are la bază Actul din 1991 al Convenției UPOV, oferă protecție efectivă a hibrizilor de plante aparținând tuturor genurilor și speciilor, în scopul obținerii rentabilității capitalului investit și, în același timp, garantează fluxul continuu de hibrizi vegetali ameliorați, prin asigurarea accesului la variabilitate genetică.

DSC_0034.JPG

Companiile de seminte reunite in Romania in AISR doresc in cadrul acestui seminar sa cunoasca mai bine modalitatile de recuperare a redeventelor, precum si detalii privind functionarea in sine a sistemului.

DSC_0046.JPG

Agenda evenimentului a cuprins trei prezentari.

D-l Bert Scholte, Director Tehnic ESA, a prezentat un amplu material privind” Colectarea redevențelor la sămânța de fermă (FSS), în Uniunea Europeană”, cu referire speciala la reglementarea echitabilă și proporționată a sectorului european al semințelor, la protecția eficace a drepturilor de proprietate intelectuală privind plantele și semințele si la libertatea deciziei, pentru clienți (fermieri, cultivatori, industrie, consumatori), în privința furnizării de semințe obținute în urma aplicării unor tehnologii și metode de producție inovatoare și diverse.

DSC_0060.JPG

Prezentarea D-lui Mihai Popescu, Director Executiv ISTIS, intitulata „Protecţia prin brevet a noilor soiuri “a fost axata pe procedurile existente in Romania conform Legii 255/1998.

DSC_0063.JPG

Din partea Asociatiei de seminte din Polonia (Agencja Nasienna Sp. z o.o. Polonia) prezentarea a fost sustinuta de expert Ewa Ewa Józefowicz si avut ca subiect “Asigurarea respectării a sistemului de colectare a plăților FSS, în Polonia”, cuprinzand diverse aspecte din practica colegilor polonezi in domeniu.

DSC_0083.JPG

Au urmat numeroase discuții pe marginea materialelor sustinute de invitati.

DSC_0098.JPG

© Copyright 2013, Alianţa Industriei Seminţelor din România. All rights reserved.