PARTICIPAREA ALIANTEI INDUSTRIEI SEMINTELOR DIN ROMANIA

LA CONFERINTA NATIONALA A LIGII ASOCIATIILOR PRODUCATORILOR AGRICOLI DIN ROMANIA – LAPAR

IMG_591.JPG

LAPAR, organizatie condusa de  Laurentiu Baciu, a organizat in data de 26 mai 2015 Conferinta Nationala a Agricultorilor, cu o participare de peste 1.000 fermieri.

Tema aleasa in acest an a fost “AGRICULTURA ROMÂNIEI: VIITOR SAU ISTORIE” si a reflectat pozitia organizatiei fata de politicile agricole românesti si comunitare aplicate pâna in prezent.

Conferinta a fost cel mai important eveniment organizat anual de LAPAR, la care au fost invitati reprezentanti ai autoritatilor centrale si decidenti politici, membri ai Comisiilor pentru Agricultura din Parlament, membri ai Guvernului, reprezentanti ai ministerelor cu implicatii în agricultura, personalitati oficiale ale statului român, reprezentanti ai ambasadelor, organizatiilor profesionale si stiintifice din domeniul agricol, ai directiilor agricole judetene, ai firmelor de servicii si input-uri pentru agricultura, ai bancilor si societatilor de asigurare si reasigurare, jurnalisti.

IMG_595.JPG

O invitatie oficiala a fost transmisa  presedintelui Klaus Iohannis, care din motive obiective nu a putut participa, dar a transmis prin intermediul Presedintelui Laurentiu Baciu o scrisoare oficiala adresată fermierilor și reprezentanților LAPAR .

„Vom face un bilant al celor 25 de ani, ce s-a intamplat in sectorul agricol, cu evolutiile si involutiile acestuia. Dupa care vom aborda  subiecte concrete cum ar fi legislatia actuala din domeniul agricol, despre APIA, despre biotehnologii, cat si altele”, a  mentionat Laurentiu Baciu in cuvantul de deschidere.

Subiectele dezbatute au fost multiple: lipsa cadastrului agricol, PNDR 2014-2020, neonicotinoidele, lipsa irigatiilor, evaziunea fiscala, probleme legislative etc. 

Ca in fiecare an, ALIANTA INDUSTRIEI SEMINTELOR DIN ROMANIA (AISR) a participat ca partener al LAPAR, cu stand in cadrul caruia s-a intalnit cu reprezentanti ai Camerei deputatilor, ASAS, MADR, ai institutiilor centrale, dar mai ales cu fermieri, carora le-a fost prezentata campania de sustinere a semintelor certificate in Romania.

Multi fermieri au apreciat implicarea asociatiei si au transmis faptul ca prin implicarea autoritatilor au fost informati inca inainte de campania de insamintare asupra acestor demersuri.

IMG_592.JPG

Din cadrul AISR au participat la Conferinta companiile: Bayer, Euralis, Monsanto, Pioneer, Procera, Syngenta.

LAPAR, una dintre cele mai puternice organizatii din sectorul agricol din Romania, este si un important reprezentant al fermierilor romani pe plan international, facand parte din organizatia European Landowners Organisation (ELO), care a fost invitat la Conferinta.Tema conferinței a suscitat multe păreri și lucruri importante care au fost abordate de toți cei prezenți la eveniment.Conferinta a fost moderata de Ion Banu, redactorul revistei Lumea Satului.

Au luat cuvântul Laurențiu Baciu, președinte LAPAR, Nini Săpunaru, președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Valeriu Tabără din partea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS), Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, dar și fostul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia, Constantin Bazon, președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice din Vrancea,  Marcel Cucu  și alții.

Constantin Bazon a vorbit despre toate problemele cu care se confruntă în prezent agricultura românească și despre eventuale soluții care s-ar putea regasi in programul PNDR 2014-2020.

IMG_5.JPG

Un subiect interesant a fost cel al biotehnologiilor, subiect abordat de fostul ministru al Agriculturii Valeriu Tabără.

Printre revendicările din acest an ale LAPAR se numără soluționarea problemelor ce țin de sistemele de irigații, cadastrarea terenurilor agricole, utilizarea biotehnologiilor, dar și alte probleme.

IMG_597.JPG

In cuvantul sau Daniel Constantin, ministrul agriculturii a spus:

“Suntem pregătiți să lansăm toate măsurile din PNDR. Suntem pregătiți să ascultăm toate lucrurile pe care dumneavoastră le-ați ridicat aici pentru a îmbunătăți accesarea de fonduri europene.Sunteți în fața noastră astăzi fermieri mijlocii și mari și cred că dumneavoastră sunteți, prin tehnologia pe care ați implementat-o, ați reușit producții extraordinare, chiar dacă, așa cum spune domnul Baciu, poate la suma de productivitate pe hectar nu stăm foarte bine, stăm bine la cantitatea pe care o producem….din păcate, există acest specific al României generat de deciziile care s-au luat în anii 89-90 și nu vreau să mă întorc la acestea, prin care majoritatea exploatațiilor din țara noastră încă sunt fărâmițate și acolo nu vorbim de o productivitate crescută și cred că acesta este rolul nostru și al dumneavoastră de a convinge după 25 de ani să se asocieze și să creeze asociații și, mai departe, cooperative agricole, în care să producă în comun, dar să și comercializeze în comun produsele pe care le obțin“.

articol.jpg

Minstrul Daniel Constantin a atins mai multe subiecte importante legate de domeniul agriculturii, mentionand ca Romania are de urmat doua obiective principale in perioada urmatoare. „Romania are in prezent o productie din ce in ce mai ridicata si trebuie sa ne concentram in perioada urmatoare pe doua obiective. Primul vizeaza cresterea productiei, iar cel de-al doilea integrarea productiei, respectiv crearea de lanturi scurte de productie. Rolul dumneavoastra este de a stimula agricultorii sa se asocieze, sa creeze acele asociatii cooperative agricole, care sa cumpere dar si sa comercializeze impreuna. Un singur lucru cred ca trebuie modificat acolo, respectiv eventuala obligativitate a fermierilor de a face parte dintr-un astfel de organism cum este fondul mutual”, li s-a adresat ministrul membrilor LAPAR.
 
Ministrul Agriculturii a atins si problema irigatiilor, spunand ca pentru acest sector ar trebuie alocat anual un anumit procent din PIB. „O solutie pentru refacerea sistemului de irigatii o reprezinta parteneriatele publice-private, si avem investitori care sunt interesati. De asemenea, consider ca Romania ar trebui sa aloce in fiecare an un procent din Produsul Intern Brut pentru refacerea acestui sistem. Totodata, la nivelul tarii sunt in desfasurare 130 de proiecte de refacere a sistemului de irigatii, cu o valoare de 140 milioane de euro. Avem un termen ca pana la 30 septembrie sa se finalizeze investitiile, pentru ca pana la sfarsitul acestui an sa putem sa solicitam fondurile de la Comisia Europeana”, a mai spus ministrul.

IMG_594.JPG

Constantin a menţionat, de asemenea, că are aşteptări de la organizatorul conferinţei, respectiv LAPAR, în ceea ce priveşte înfiinţarea fondurilor mutuale. “Pentru că sunteţi cea mai importantă federaţie, am şi eu aşteptări de la dumneavoastră, pentru că vorbeam de fondurile mutuale şi cred că o asociaţie foarte mare, cum este a dumneavoastră, în asociere sau nu cu altă federaţie, poate realiza într-adevăr în România acele fonduri mutuale de care aveţi nevoie nu numai dumneavoastră, ci toţi cei care reprezintă agricultura, “a spus Daniel Constantin”.

Ministrul Agriculturii a mai afirmat că reducerea TVA la produse alimentare este benefică şi pentru zootehnie. “Reducerea TVA la produse alimentare este benefică pentru dumneavoastră, dar şi pentru zootehnie. Preocuparea mea, ca membru al Guvernului, este ca această reducere de TVA să se simtă şi la consumator, să se simtă în reducerea preţului de vânzare a produselor agroalimentare. Este un avantaj, atât pentru consumator, cât şi pentru dumneavoastră, pentru că de stimularea consumului veţi beneficia în primul rând dumneavoastră', a declarat ministrul Agriculturii.

Reprezentanţii Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România au strâns în Capitală peste o mie de fermieri, faţă în faţă cu decidenţii legislaţiei în domeniu. Fermierii au atras atenţia asupra problemelor lor şi au cerut măsuri pentru ca principalul motor al economiei (agricultura) să aducă profit şi pentru ei, nu numai în cifrele de la Minister.

IMG_59.JPG

„Se fac afirmaţii  potrivit cărora agricultura are cel mai mare aport la bugetul de stat. Asa este dar acest lucru se întâmplă pentru că România nu mai are nimic altceva, mă refer la economie. A rămas singurul domeniu care mai funcţionează cât de cât, graţie celor de aici şi a altora ca ei.", a arătat preşedintele LAPAR, Laurenţiu Baciu care a cerut şi măsuri concrete specifice fiecărui domeniu din agricultură, creionarea unei strategii care să vizeze cel puţin un exerciţiu financiar de şapte ani în agricultură şi elaborarea de acte normative care să conducă la o mai bună organizare şi structurare a proprietăţilor .

O noutate a acestei editii a reprezentat-o prezenta Comisiei pentru agricultura din Camera Deputatilor.

Din partea ELO a luat cuvantul Emmanuelle Mikosz, iar din partea COPA-COGECA, D-l Petit ARNAUD.

La conferinta au participat personalitati oficiale ale Romaniei, precum si numerosi membri ai organizatiilor profesionale (AIPROM, APPRS, AgroBiotech) din domeniul agricol,  ai Bancilor, ai directiilor agricole judetene si nu in ultimul rand numerosi reprezentanti ai mass-media.

articol2.jpg

© Copyright 2013, Alianţa Industriei Seminţelor din România. All rights reserved.