Conferinta RALF 2016

In data de 10 noiembrie, la Athénée Palace Hilton din Bucureşti, a avut loc Conferinta RALF 2016 - Romanian Agriculture Leadership Forum, primul eveniment internaţional major din România dedicat marilor fermieri şi liderilor din agricultură.

Printre Speakerii și Fermierii Invitați s-au numărat: Pekka Pesonen, din Finlanda, secretar general, COPA și COGECA, printre cele mai importante organizații ale fermierilor din Uniunea Europeană; Tim Hassell, din Marea Britanie, farm manager Goodwood Farm și Farm Manager of the Year 2015 în Regatul Unit; dr. ing. Dimitrie Muscă, din România, director general Combinatul Agroindustrial Curtici, unul dintre cei mai performanți și apreciați fermieri români; Djuke van der Maat, din Olanda, câștigătoarea European Innovation Prize for Women Farmers 2014; Markus Rediger, din Elveția, președintele Federației Internaționale a Jurnaliștilor din Agricultură IFAJ; Radoslaw Nienartowicz, din Polonia, membru al boardului Asociației Tinerilor Fermieri Polonezi și vicepreședinte al Consiliului European al Tinerilor Fermieri, CEJA, care reprezintă peste două milioane de tineri fermieri europeni.

IMG_0972.JPG

BORO PR & COMMUNICATION, în calitate de Organizator şi REVISTA FERMA, în calitate de Partener media principal, alaturi de alti parteneri, printre care si AISR au sustinut desfasurarea evenimentului.

Au participat fermieri din România, Finlanda, Marea Britanie, Germania, Elveţia, Polonia şi Olanda care au prezentat în cadrul RALF 2016 cele mai bune practici din agricultura românească şi internaţională, modele de business, exemple de succes şi studii de caz, abordând subiecte de maximă actualitate pentru agricultură, în context european.

Peste 250 de fermieri reprezentantivi, majoritatea cu peste 1000 de hectare, din toate regiunile României, s- au  regasit în auditoriul RALF 2016.

IMG_0970.JPG

RALF – Romanian Agriculture Leadership Forum este un eveniment dedicat marilor fermieri și liderilor din agricultură prin prezentarea de exemple de succes și studii de caz din agricultura românească și internațională.

Programul forumului a inclus prezentări tematice și studii de caz in cele 4 sesiuni ale de business networking și 1 dezbatere.

DSC_0330.JPG

Doriana Nițu, General Manager KWS SEMINȚE, Master Partner: „Ne implicăm în activitatea fermierilor parteneri din țara noastră cu soluții care să aducă plusvaloare în ferme, fie că vorbim de proiecte relevante proprii sau de programe specifice susținute în parteneriat, așa cum este participarea în calitate de Master Partner la RALF 2016, o colaborare care va aduce în prim plan experiența fermierilor români și importanța muncii lor într-o societate dominată de spectrul incertitudinii și necesității de adaptare rapidă”.

Pekka Pesonen Secretarul General al COPA și COGECA, ca Invitat Special, FINLANDA a reprezentat vocea unită a fermierilor în Uniunea Europeană.

Peka Pesonen.JPG

COPA și COGECA reprezintă interesele a peste 25 de milioane de fermieri și a organizațiilor acestora. “Acum, mai mult ca oricând, fermierii trebuie fie prezenţi în mod activ la luarea de decizii la nivelul Uniunii Europene, pentru a ne asigura că rolul nostru este recunoscut. Agricultura românească este un actor-cheie pe piața Uniunii Europene, și, ca atare, fermierii și sectorul agroalimentar din România trebuie să-și exprime în mod activ preocupările și să caute soluții împreună cu omologii lor europeni.”a comentat  Pekka Pesonen

Dr. Ing. Dimitrie Muscă, Director General, Combinatul Agroindustrial Curtici, a fost unul din fermierii invitati la eveniment, fiind unul dintre cei mai apreciați și performanți fermieri români. “Trebuie în permanență să citești, să vezi, să înveți și să muncești. Numai așa poți rămâne performant. Putem concura cu orice firmă de profil din Europa. Productivitatea spune totul. Voi spune povestea CAI Curtici la RALF, în noiembrie”a marturisit  Dimitrie Muscă.

dimitrie musca.JPG

Dr. Ing. Lucian Buzdugan, Președinte, AGRICOST managerul celei mai mari exploatații vegetale din Europa, a fost prezent la conferinta.

lucian buzdugan.JPG

Dintre invitati mentionam: Tim HassellFarm Manager, Marea Britanie care a prezentat materialulFarm Manager of the Year” 2015, Markus Rediger

Președintele Federației Internaționale a Jurnaliștilor din Agricultură IFAJ, Elvetia, care a aratat ca IFAJ este cea mai importantă organizație internațională a jurnaliștilor din agricultură, Djûke van der Maat, din Olanda, Câștigătoarea European Innovation Prize for Women Farmers in 2014.

Din Polonia a  participat Radoslaw Nienartowicz, Vicepreședinte, CEJA – Consiliul European al Tinerilor Fermieri din Polonia. CEJA reprezintă peste 2 milioane de tineri fermieri europeni  “Rolul pe care tinerii fermieri și organizațiile acestora îl au în modelarea Politicii Agricole Comune (PAC) la nivelul Uniunii Europene este unul extrem de important” a declarat   Radoslaw Nienartowicz

Laurențiu Baciu,Președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România LAPAR a fost speaker Invitat în Deschiderea Oficială și Dezbaterea Internațională. Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR – este o federație la nivel național, constituită prin asocierea, liber consimțită, a asociațiilor profesionale teritoriale, din agricultură și a producătorilor, care isi aduce permanent aportul in actiunile fermierilor.

laurentiu baciu.JPG

Emil Dumitru, Președintele Federației Naționale PRO AGRO, a amintit:“Agricultorii români au început să înțeleagă că legislația agricolă națională și comunitară se află într-o continuă schimbare și este esențial să fie prezenți la masa discuțiilor, cu puncte de vedere pertinente încât vocea noastră, a tuturor, să se facă auzită, atât la nivel național, dar și la nivel comunitar. Trebuie să ne folosim de oportunități precum Forumul Internațional de Agricultură RALF, pentru a ne întări, dezvolta, eficientiza şi utiliza toate pârghiile legale pentru apărarea drepturilor membrilor noştri, asociații profesionale reprezentative, astfel încât agricultura românească să fie o forță în economia națională.”

emil dumitru.JPG

Din partea KWS Semințe, a luat cuvantul Director Produs & Agroservice, Dr. Ing. Ion Voinea, aratand ca:”De peste 150 de ani, compania KWS își aduce permanenta contribuție la susținerea fiecărui fermier cu soluții inovative și personalizate pentru recolte performante, profitabile, independență și prosperitate pe termen lung”.

Dr. Ing. Ion Voinea, Director Produs & Agroservice, KWS Semințe,a prezentat dezvoltarea companiei KWS si produsele sale pe piata internationala, in contextul schimbarilor cliamtice actuale.

IMG_0990.JPG

Doriana Nițu, General Manager KWS Semințe, care a fost Master Partner la RALF 2016, a motivate participarea: "De aproape 14 ani, KWS Semințe și-a propus să vină în întâmpinarea fermierilor din România cu un portofoliu de hibrizi de porumb perfect adaptați condițiilor locale de sol și climă. KWS creează în România pentru România. Ne implicăm în activitatea fermierilor parteneri din țara noastră cu soluții care să aducă plusvaloare în ferme, fie că vorbim de proiecte relevante proprii sau de programe specifice susținute în parteneriat, așa cum este participarea în calitate de Master Partner la RALF 2016, o colaborare care va aduce în prim plan experiența fermierilor români și importanța muncii lor într-o societate dominată de spectrul incertitudinii și necesității de adaptare rapidă".

Bühler Grain Logistics, a fost reprezentata de Adrian Badea, care a arata ca aceasta companie oferă soluții pentru echiparea spațiilor de depozitare a cerealelor și a semințelor oleaginoase (de la baze de recepție până la terminale portuare), automatizare, fabrici de malț, procesarea orezului și utilaje singulare pentru condiționarea produselor granulate.

“E benefic pentru noi fermierii să fim prezenți acolo unde agricultura este adusă în prim plan. Evenimentele destinate agriculturii și în care sunt prezenți fermieri din toată Europa sunt benefice atât pentru noi, care suntem direct implicați în agricultură, dar și pentru marele public, care trebuie să cunoască realitățile acestui domeniu. La RALF 2016  sunt prezenți fermieri și specialiști din mai multe țări europene și avem astfel ocazia să vorbim despre proiecte de succes, dar și despre problemele comune tuturor fermierilor europeni."​a spus Arnaud Perrein, Director General, SOPEMA, Ialomița, care lucreaza aproximativ 4000 h.

DSC_0330.JPG

Un alt invitat a  fost Vasile Lungu, Agro Industrial Ceres, Iași, cu peste 2000 ha

"Schimburile de experiență sunt benefice progresului în orice domeniu de activitate nu doar al agriculturii. Astfel putem identifica asemănările, cât și deosebirile, modurile de lucru, având posibilitatea transferării cunoștințelor de bună practică, lucru esențial dezvoltării."

Gabriel Dumitrașcu, Agri Consortium, Caraș-Severin, care exploateaza pste 6000 ha, a afirmat:

Sunt bucuros de faptul că Agri Consortium are ocazia să participe la premiera acestui eveniment în România. Reunirea în cadrul evenimentului a experților, fermierilor autohtoni și străini, va ajuta la o mai bună înțelegere a inițiativelor europene complementare și competitive în agricultură, reușind să creeze condițiile pentru o relaționare confortabilă.”

Prezenta la eveniment intr-un numar foarte mare, mass media a sustinut aceste eveniment de o anvergura deosebita.

IMG_0973.JPG

Susţinători al evenimentului Alianța Industriei Semințelor din România a paricipat la eveniment pentru a face lobby in favoarea semintelor certificate.

DSC_0332.JPG

© Copyright 2013, Alianţa Industriei Seminţelor din România. All rights reserved.