Brosura caracteristici hibrizi floare

In premiera in Romania, broșura prezintă date care interesează atât fermierul, beneficiar direct al folosirii hibrizilor de floarea-soarelui, cât și apicultorul care își deplasează albinele pentru cules de nectar la această cultură.

Dezvoltarea extensivă, dar și intensivă a agriculturii limitează zonele de cules și sporesc, uneori în mod inutil, riscul intoxicării albinei, una dintre cele mai sensibile insecte sub acest aspect. Bolile și dăunătorii se răspândesc mai ușor datorită globalizării, agenți patogeni relativ nou apăruți decimează albinele, iar noi entități patogene apar tot mai aproape de zona noastră geografică. Schimbările climatice, care devin tot mai evidente reprezintă deja o constantă care afectează albinele.

In aceste conditii, cele doua asociatii partenere in acest proiect, ROMAPIS si AISR (Alianta Industriei Semintelor din Romania) si-au propus sa realizeze pentru prima oara in tara noastra, o sinteza a principalilor hibrizi de floarea soarelui care se comercializeaza in Romania, dar care au totodata si un potential melifer mai mare, astfel incat apicultorii sa-si poata indrepta atentia asupra lor.

Datele referitoare la caracteristicile melifere ale diferiților hibrizi de floarea-soarelui prezentate in brosura, sunt rezultatul unei cercetări întreprinse cu profesionalism de o echipă de specialiști aparținând USAMV București si sunt o sursă de informație valoroasă în primul rând pentru apicultorii care constată în ultimii ani că mulți dintre hibrizii folosiți în România nu mai oferă un cules satisfăcător de nectar. Acest prim set de date referitor la unii dintre cei mai bine vânduți hibrizi din România reprezintă repere și pentru fermierii și producătorii de sămânță, pe baza cărora își pot orienta preferințele de utilizare și respectiv preocupările în direcția promovării și a acestor caracteristici benefice albinelor pentru hibrizii nou creați. 

Prezenta broșură reprezintă un prim pas pe calea colaborării concrete fermier-apicultor, asumată responsabil de ambele părți, care deschide o cale de conlucrare reciproc avantajoasă între aceste două profesiuni, atât de necesare și benefice dezvoltării contemporane a României, realizată la nivelul organizațiilor profesionale care le reprezintă. 

 

© Copyright 2013, Alianţa Industriei Seminţelor din România. All rights reserved.