AgroInfo - Martie 2015

Campanie împotriva seminţelor contrafăcute!

 

s.jpg

În această primăvară, Asociaţia profesională „Alianţa Industriei Seminţelor din România”, în colaborare cu Compartimentul de Consultanţă, Extensie şi Formare Profesională al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a întreprins o amplă campanie la nivelul ţării, pentru contracararea fraudelor privind sămânţa contrafăcută.

Fiecare Camera Agricolă a primit, în funcţie de importanţa agricolă a zonei şi dimensiunile fermelor, postere pentru afisaj la primăriile din comune, precum şi pentru asociaţiile agricole din judeţe.

La toate cele 41 de judeţe au fost transmise de către AISR postere şi pliante pentru fermieri prin APIA, Direcţiile Agricole şi AFIR.

În acest mod, au parvenit la nivelul ţării peste 12.500 afişe şi 20.600 pliante de informare, care au fost distribuite la nivelul tuturor celor interesaţi.

Deoarece fermierii cumpără anual o cantitate mare de seminţe, iar calitatea seminţelor hibride se erodează în timp, în luarea deciziei de a cumpăra un anumit soi/hibrid de la un anumit furnizor, fermierul aşteaptă o serie de beneficii care se referă la performanţa produsului (rezistenţă la stres, la dăunători şi la boli, randament, calitate etc.), precum şi alte avantaje (informaţii utile pentru consumatori, reputaţia furnizorului, preţuri competitive,  gama de produse, servicii post-vânzare, cum ar fi suportul tehnic la fermă, imaginea companiei sau a brandului).
O influenţă majoră asupra producţiei finale o au şi condiţiile meteo-climatice care afectează de multe ori costurile de producţie a seminţelor. Preţurile seminţelor variază în funcţie de cerere şi oferta, dar şi de caracteristicile seminţelor.

Preţuri mici, ambalaje care încântă privirea, târguri în apropierea localităţilor, toate fac ca agricultorul să cumpere sămânţa din locuri neamenajate, iar aceasta să fie de cele mai multe ori contrafăcută.

Pe lângă banii aruncaţi pe o sămânţă care nu va da randamentul scontat, culturile agricole şi mediul vor fi puse într-un mare pericol în cazul în care fermierii cad în plasa falsificatorilor.

Acesta este motivul pentru care Alianţa Industriei Seminţelor din România (AISR) a început lupta cu autorii de falsuri, pentru a contracara acest fenomen, dat fiind faptul că piaţa este invadată de tot mai multe seminţe contrafăcute.

Membrii Alianţei Industriei Seminţelor din România, companii producătoare de seminţe, cu genetică de înaltă performanţă, s-au confruntat cu unele cazuri de contrafacere, falsificatorii păcălind fermierii cu saci aproape identici cu cei originali, motiv pentru care a fost sesizat în numeroase rânduri Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).

În acest context, falsificatorii pun în circulaţie şi încearcă să comercializeze în mai multe zone importante din punct de vedere agricol, seminţele contrafăcute, utilizând centre de copiere şi printare, precum şi autocolante cu denumire şi grafică similară cu cea a mărcii falsificate. De cele mai multe ori marfa se vinde fără documente justificative.

Fermierii trebuie să fie informaţi că sacii falşi, de hârtie, care sunt contrafăcuţi, sunt foarte asemănători cu sacii originali şi sunt foarte greu de deosebit, dar se rup mai uşor. Eticheta falsă se rupe foarte uşor, numărul de lot este greşit, la fel ca şi numărul de identificare a hibridului. În sac se observă faptul că seminţele contrafăcute sunt neuniforme, conţin spărturi şi seminte din alte specii, ceea ce la sacii cu seminţe certificate nu se poate întâmpla.

Falsificatorii trebuie reclamaţi urgent la IGPR pentru cercetări şi întocmirea dosarelor penale.

În cazul în care fermierul are dubii asupra seminţelor cumpărate, poate suna la compania care apare ca furnizoare pe sac şi poate întreba şi confrunta elementele originale, numărul de ordine, numărul de lot.

Toate seminţele certificate sunt în prealabil analizate şi verificate de Inspectoratele pentru Controlul Calităţii Seminţelor, iar marfa este întotdeauna însoţită de un certificat de conformitate a calităţii. Sacii originali sunt sigilaţi şi etichetaţi, având şi elemente de siguranţă (holograma originală).

Dacă fermerii vor sesiza faptul că persoanele de la care cumpăra sunt necunoscute, în afara magazinelor tradiţionale, că seminţele (deşi poartă denumirea unei mărci înregistrate) au preţuri mult mai mici, îi sfătuim să fie foarte atenţi, deoarece se pot afla în faţa unor seminţe contrafăcute.

În România se cultivă aproape un milion de hectare cu sămânţă din hambar (necertificată) sau contrafăcută. Acest fapt aduce prejudicii majore nu numai industriei de seminţe din România, dar mai ales bugetului ţării.

Alianţa Industriei Seminţelor din România (AISR) sfătuieşte fermierii să cumpere seminţe certificate doar de la comercianţii autorizaţi, cerând copia certificatului de calitate şi sunând producătorul pentru a verifica corectitudinea datelor.

Antonia Ivaşcu

Alianţa Industriei Seminţelor din România

 

* Articol preluat integral din http://www.businessagricol.ro/?p=2604.

 

© Copyright 2013, Alianţa Industriei Seminţelor din România. All rights reserved.