ALIANTA INDUSTRIEI SEMINTELOR DIN ROMANIA PARTENER

“MEDIAFAX TALKS ABOUT AGRICULTURE” EDITIA A 12-A.

In data de 31 martie 2015, la Hotelul J.W.Marriott a avut loc in prezenta numerosi fermieri, reprezentanti ai presei, ai institutiilor de stat, companii de inputuri, a 12 –a editie a manifestarilor care au loc anual prin organizarea Mediafax

Alianta Industriei Semintelor din Romania  a fost in cadrul acestei editii partener “Mediafax talks about agriculture”, in scopul promovarii semintelor certificate in Romania.

 Tematica a fost axata pe bilanțul agricol în 2014 și pe previziunile specialiștilor pentru anul 2015, alaturi de prezentarea programelor şi măsurilor complementare interne pe care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale le are în vedere pentru dezvoltarea agriculturii în 2015 și în anii următori.

Pe agenda de lucru au fost lansate mai multe  subiecte de dezbatere: aprobarea, lansarea şi implementarea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014- 2020; scrisoarea de confort şi fondurile pentru fermieri; fonduri europene pentru sectorul agricol; lipsa cofinanţării care pune în dificultate absorbţia fondurilor europene în 2014 si evitarea aceastei situaţii in viitor; ajutoare suplimentare începând cu 2015 acordate fermierilor (creşterea ajutorului suplimentar în funcţie de suprafeţele de teren cultivate/deţinute); simplificarea procedurilor pentru acordarea plăţilor directe (aplicarea schemei pentru micii fermieri); analiza Ministerului Agriculturii asupra legalităţii subvenţiilor acordate de APIA; incurajarea investiţiilor noi în agricultură şi dezvoltarea celor deja existente; reducerea TVA la 9% la carne, peşte, legume, fructe; date statistice privind importul şi exportul produselor agricole, animalelor şi produselor procesate în 2014 şi perspectivele în 2015; importanţa colaborării dintre producători, procesatori şi retaileri în România; rolul băncilor în atragerea fondurilor UE pentru agricultură și în finanțarea agriculturii românești.

mediafax (5).jpg

Lectorii au fost: Daniel CONSTANTIN – Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale;

Viorel MATEI – Preşedinte, Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România – FNPAR; Nicolae SITARU – Vicepreşedinte, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România - LAPAR ; Mihai ANIȚEI – Director General AZOMUREȘ; Ileana Bratu – FGCR; Ramona Ivan - Director, Direcţia Relaţii Externe şi Finanţări Structurale CEC Bank.

 Moderatorul evenimentului a fost  Cristi DIMITRIU – Director Editorial, Mediafax.

Ministrul Daniel CONSTANTIN a mentionat colaborarea cu noi piete (tarile arabe), cresterea productiei agricole prin care Romania a ajuns in anul 2014 pe locul 2 la porumb si pe locul 4 la rapita, finantarile importante prin fondurile europene (3,3 miliarde de euro), aplicarea din 2015 a cererii unice pe suprafata, cresterea investitiilor pentru tineri (40-50.000 euro/tanar). Ministrul a aratat ca gradul de absorbtie al fondurilor a crescut la 83%, iar proiectele se deupun acum on-line, usurand mult activitatea si micsorand mult numarul de controale in teren.

Daniel CONSTANTIN, a prezentat masurile pachetului de inverzire (5% suprafata nelucrata; culturi proteice – soia,mazare, fasole; perdele forestiere; rotatia culturilor; mentinerea pajistilor permanente. Totodata a mentionat faptul  ca pentru fermieri cu suprafete sub 5 ha (care in Romania sunt in jur de 800.000) este bine sa se ofere o schema simplificata, precizand faptul ca PAC permite fermierilor mici asocieri, iar PNDR finanteaza cooperativele, fermierii find stimulati sa ajunga la suprafete de 30 ha (40 – 170 euro), pana la 210 euro/ha pentru tinerii fermieri. Problema in acest moment sunt insa suprafetele neintabulate, pe care APIA trebuie sa le identifice urgent, iar fermierii trebuie sa faca dovada ca sunt „fermieri activi”, adica au venituri din agricultura de peste 30%, iar ferma medie va trebui sa aiba in jur de 470 ha. Din 2020 se prevede plata/ferma si nu pe suprafata. In acest moment APIA are un grad de absorbtie de 98%.

mediafax (2).jpg

Fondul de Garantare a Creditului Rural a acordat anul trecut garanţii în valoare de 1,5 miliarde de lei, care au susţinut credite în domeniul agricol de peste 2 miliarde de lei, a declarat, D-na Ileana Bratu, director în cadrul fondului. “Anul trecut am avut parteneriat cu 30 de bănci şi am susţinut fermieri şi procesatori de produse agricole. Volumul de garanţii acordate de Fond anul trecut a fost de 1,5 miliarde de lei, care se raportează la credite care au depăşit 2 miliarde de lei, având în vedere că garanţiile acoperă 80% din împrumut", a spus Bratu. Ea a arătat că în acest an fondul intenţionează să continue garantarea investiţiilor din agricultură, cu ajutorul a 30 de banci existente in Romania, precizând însă că evoluţia depinde de politicile agricole de la nivelul ministerului.

"Vom continua să garantăm investiţiile din fondurile europene, urmând ca mecanismul de garantare să fie uşor modificat, schimbări care nu vor influenţa beneficiarii. Vom stabili mecanismul cu băncile", a mai spus Bratu. Fondul de Garantare a Creditului Rural a fost înfiinţat în 1994 şi este deţinut în proporţie de 99,997% de trei bănci comerciale. Beneficiarii garanţiilor fondului pot fi persoane juridice şi fizice în calitate de producători agricoli individuali, fermierii, procesatorii de produse agricole şi beneficiarii de fonduri europene în agricultură.

Ramona Ivan, Director in cadrul CEC Bank a prezentat modul de sustinere al proiectelor si sustinerea IMM-urilor, precum si a autoritatilor locale, acordand  in anul 2014, 5,3 milarde lei credite,124.000 credite si 1790 proiecte.

mediafax (4).jpg

Din partea LAPAR a luat cuvantul Nicolae Sitaru, fermier si  vicepreşedintele Ligii Producătorilor Agricoli din România, care a mentionat:” România se situează foarte jos în Uniunea Europeană la media producţiei de cereale, cu 3,5 tone la hectare la grâu şi 4,5 tone la porumb. Eu văd din teren altfel decât vede ministrul de la Bucureşti. Ne situăm cu media producţiilor la un nivel foarte jos, la grâu - 3,5 tone la hectar şi la porumb - 4,5 tone", a spus Sitaru, după ce ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat că România se clasează pe locuri fruntaşe în Europa la producţia de cereale. Sitaru explică rezultatele proaste prin faptul că "mica agricultură" nu foloseşte seminţele certificate şi nu beneficază de tehnologii noi. "Agricultura a ajuns de subzistenţă şi producţiile sunt foarte mici", a mai spus el, precizand ca in fapt agricultorii au o slaba finantare, nu sunt ajutati de consultanta si se confrunta in depunerea proiectelor cu multa birocratie.

Printre temele dezbătute în cadrul conferinţei s-au numarat: implementarea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, fondurile europene pentru sectorul agricol, probleme întâmpinate în accesarea banilor europeni sau pe parcursul derulării proiectelor, ordinul ministerial cu privire la plăţile pe suprafaţă, dar şi simplificarea procedurilor pentru acordarea plăţilor directe, subvenţia accizei pentru motorina utilizată în agricultură şi suma disponibilă pentru anul în curs, analiza Ministerului Agriculturii asupra legalităţii subvenţiilor acordate de APIA, precum şi încurajarea investiţiilor noi în agricultură şi dezvoltarea celor existente.

Azomures, cel mai mare producator de ingrasaminte chimce a prezentat pe scurt evolutia sa pozitiva si colaborarea in materie de cercetare cu USAMV Cluj. Producătorul de îngrăşăminte chimice Azomureş din Târgu Mureş vinde 66% din producţie pe piaţa locală, ţinta fiind de 80%, în condiţiile în care în 2012, când compania a fost cumpărată de traderul elveţian Ameropa, vindea 80% la export, a declarat Mihai Aniţei, directorul general al companiei. "După 2012, ne-am îndreptat spre agricultura românească. Suntem în mijlocul investiţiilor de peste 200 de milioane de euro, în mediu, în creşterea capacităţii de producţie şi în produse noi. Ne-am propus ca în loc de 80% din producţie vândută la export să vindem 80% pe piaţa internă. Suntem foarte aproape de această ţintă. Strategia noastră vizează piaţa românească, vrem să creştem numărul de produse pentru piaţa românească", a spus Aniţei. El a precizat că anul trecut consumul de îngrăşăminte minerale în România a crescut la 2,05 milioane de tone faţă de 1,75 milioane de tone în 2013, iar aşteptările vizează o creştere de două cifre în următorii ani, ceea ce creează premisele pentru majorarea vânzărilor autohtone. "Am ajuns ca 66% din totalul producţiei să se vândă acum pe piaţa locală, în timp ce Azomureş are o cotă de piaţă de 40%", a mai spus Aniţei.

mediafax (3).jpg

Combinatul Azomureş - care are linii de producţie pentru îngrăşăminte solide şi lichide, dar şi pentru melamină - este principalul producător de îngrăşăminte pentru agricultură din România, cu o producţie anuală de cel puţin 1,3 milioane tone de îngrăşăminte. Produsele Azomureş ajung la producătorii agricoli din România, alte ţări din Europa, Africa, China, Japonia, America de Sud şi din Statele Unite.

 Conferinta s-a  desfăşurat în colaborare cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, cu sprijinul Ambasadei Marii Britanii, al Camerei de Comerţ Româno-Germane, al LAPAR şi FNPAR şi a avut ca parteneri CEC BankAzomureşFondul de Garantare a Creditului RuralBrise Group şi Alianta Industriei Semintelor din Romania (AISR).

Conferinţa a reunit peste 150 de participanţi având structura următoare: reprezentanţi ai Guvernului României – Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, reprezentanţi ai APIA, PNDR, reprezentanţi ai ASAS şi ai institutelor de cercetare agricolă, membrii asociaţiilor LAPAR, FNPAR, Romalimenta, Rompan, APRIL, UPCPR, AISR, reprezentanţi ai celor mai importante companii de seminte, ai producătorilor de cereale şi producătorilor de erbicide, pesticide şi produse agro-chimice, reprezentanţi ai Camerelor de Comerţ şi ai ambasadelor, reprezentanţi ai companiilor FMCG şi ai distribuitorilor, reprezentanţi ai Băncii Mondiale, ai băncilor din România, ai societăţilor de asigurări, ai societăţilor de leasing, consultanţi, companii cu servicii agricole, precum şi presă generalistă şi de specialitate.

In acest an, la editia a 12-a Alianta Industriei Semintelor din Romania, a fost partener “Mediafax Talks about Agriculture”  si participat alaturi de mai multe companii membre ale asociatiei la dezbatere.

AISR prezent in mapa personalizata a evenimentului prin pliante, prin banere expuse in sala de conferinta, prin discutii cu fermierii prezenti, a dorit sa atraga atentia asupra fenomenelor de contrafacere a semintelor in Romania si sa constientizeze agricultorul asupra pericolelor care apar in urma utilizarii unor seminte necorespunzatoare.

mediafax (1).jpg

 

© Copyright 2013, Alianţa Industriei Seminţelor din România. All rights reserved.