Gestionarea sigura si eficienta

a efluentilor fitosanitari cu Phytobac®

Phytobac® reprezinta solutia simpla si ingenioasa oferita de Bayer CropScience pentru reducerea riscului poluarii apei si solului cu efluenti rezultati in urma aplicarii produselor de protectie a plantelor. Phytobac® este un bazin ce permite recuperarea si epurarea completa a efluentilor fitosanitari rezultati într-o exploatare agricola, substantele active fiind inertizate utilizand capacitatea naturala de degradare biologica a solului.

panou Phytobac.JPG

Proiectul Phytobac® vine in intampinarea prevederilor Directivei de Utilizare Durabila a Produselor de Protectie a Plantelor (SUD) 128/2009/EC care reglementeaza masurile specifice de protejare a mediului acvatic si de reducere a riscului poluarii cauzate de activitati de aplicare a produselor de protectie a plantelor.

Phytobac® este un bazin inchis, umplut cu un substrat de sol din ferma activ biologic amestecat cu paie, panusi de porumb sau materie vegetala uscata. Proportia recomandata este de 30% paie si 70 % sol. In partea inferioara a Phytobac-ului se pune un strat de 10 cm de pietris cu diametrul de 1 cm, avand rol de filtrare si decantare, iar intre pietre si amestecul de deasupra se recomanda pozitionarea unui strat de geotextil. Phytobac® are un acoperis transparent, care sa il protejeze de ploaie, dar sa faciliteze evapotranspiratia. Principiul de functionare necesita doar crearea unui mediu umed si aerisit, dar nu saturat – astfel incat microorganismele sa se poata dezvolta in conditii prielnice si sa realizeze biopurificarea. Acest modul face ca lichidele sa treaca prin sistemul de picurare si sa ajunga intr-un amestec de pamaint si paie ce contine bacterii si care consuma pesticidul. Apa se evapora, iar durata de utilizare este foarte mare. Sistemul se monteaza rapid in cateva minute, fiind la indemana fermierilor.

DSC_0527.JPG

Solutia oferita de Bayer CropScience Romania este un Phytobac® modular, de dimensiune standard, potrivit pentru gestionarea efluentilor fitosanitari rezultati in timpul unui an dintr-o exploatatie agricola de 200-300 ha. Pentru necesarul fermelor mai mari, se pot monta mai multe module. Montarea este simpla si se poate realiza fara sprijinului personalului specializat.

Un modul cuprinde pe langa bazinul de biopurificare al Phytobac®-ului un bazin de retentie, pentru stocarea surplusului de efluent si un sistem de picurare, pentru distribuirea efluentului pe toata suprafata Phytobac-ului, constant in timp. Astfel, substratul este mentinut la umiditate optima pentru a facilita evapotranspiratia si functionarea la parametri ideali a sistemului. In plus, sistemul include o unitate de depozitarea, pentru stocarea pieselor de schimb si a echipamentului individual de protectie.

Un modul se compune dintr-un rezervor in care se pot pune pana la 500 litri de „fluid fitosanitar”. Phytobac® este autonom, nu necesita o sursa de energie electrica pentru functionare si nu prezinta niciun risc de poluare accidentala sau de formare de reziduuri. In plus, Phytobac® foloseste doar materiale naturale din ferma, ceea ce rezulta in costuri de instalare si functionare reduse si intretinere minima.

IMG_6334.jpg

Bayer CropScience Romania isi propune sa transmita activ partenerilor sai expertiza companiei acumulata in timp, la nivel mondial, privind utilizarea responsabila, sustenabila si in siguranta a produselor de protectie a plantelor. Astfel, Phytobac® reprezinta una dintre masurile recomandate de Bayer in cadrul initiativei  sale de Gestionare Responsabila a Produselor de Protectia Plantelor, care include masuri legate de depozitare, transport si manipulare a produselor, bunele practici la aplicarea produselor, echipamentul individual de protectie recomandat, pana la managementul deseurilor.

IMG_6332.jpg

In Franta exista cateva mii de astfel de sisteme, unele utilizate de 10-15 ani fara niciun fel de probleme.

Bayer ofera acest sistem prin programul Fidelis.

IMG_6333.jpg

© Copyright 2013, Alianţa Industriei Seminţelor din România. All rights reserved.